Kirjoittaja Aihe: Touring auton viimasuojat  (Luettu 18833 kertaa)

juhakai

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 97
    • Sähköposti
Touring auton viimasuojat
« : 30.12.15 - klo:22:28 »
Hei,

Touring autoissa oli talven varalle irroitettavat talvi-/viimasuojat. Ne oli tehty pekamoidista. Suojissa oli läpinäkyvät osat, "ikkunat". Nyt aloin pohtia mitä materiaalia nuo läpinäkyvät osat olivat?

Kieliasu pekamoidille/pegamoidille taitaa olla suomen kielessä horjuva. Tietosanakirja määrittelee pegamoidin pesukankaaksi, joka on tehty vedenpitäväksi kyllästämällä se nitroselluloosasta, kamferista, risiiniöljystä ym. valmistetulla massalla.

Osaisiko joku kertoa tarkemmin asiasta? Kanttiautojen sanakirja voisi olla tarpeen, koska niissä on paljon osia ja tekniikkaa, joita nykyisin ei enää ole olemassa. Niiden nimet ja toimintatavat alkavat unohtua vähin erin.


Hyvää vuotta 2016 kaikille harrastajille

Juha Kaitanen

1300ti

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 61
Vs: Touring auton viimasuojat
« Vastaus #1 : 30.12.15 - klo:23:11 »
Hyvä kysymys! Hain kokeeksi hakusanoilla ford model t side curtains material niin löytyi aika hyvin sivurättien teosta keskustelua. Markiisikangasta näemmä suosivat Amerikassa.

Pegamoid on ilmeisesti ollut tuotemerkki tietynlaiselle vinyylille. Ne ikkunat ovat varmasti alun perin olleet kamerafilmeistä tuttua, selluloosasta nitraamalla tehtyä selluloidia, jota on pehmennetty wikipedian mukaan kamferilla haluttuun notkeuteen. Tai sitten asetaattifilmiä?

Minua kiinnostaisi, minkälaista kangasta (huopaa?) sekä nahkaa ovat 20-luvun autojen jotkut tiivisteet? Saako nahkaista tuulettajanhihnaa/ketjua tai perinteistä punaista vesiletkua enää mistään järkihinnalla? Verhoilujen täytteinä on varmasti käytetty jotain luonnonmateriaalia, olisiko sellainen ohut ruskea meriheinää?
Cuore Sportivo.